Datakurs för nyanlända

SIU har startat en datakurs för nyanlända.

Data läraren är Kristoffer.

Nedan ser ni några bilder från den första lektionen.


P4 Uppland | Sveriges Radio var i SIU att repportera om datakurs för nyanländare. Ulla De Verdier från P4 Uppland | Sveriges Radio intervjuade deltagarna.

Uppsala Nya Tidningen var i SIU att intervjua SIUs ordförande Amil Sarsour om SIUs arbete.


SIU och deltagarna tackar till datorkursledaren Kristoffer för sin insats vid10 veckors datakurs för nyanlända


p4uppland_

Datorkurs för nyanlända ordnas i Uppsala

Publicerat kl 06.11

P4 Intervju

(1:45 min)

Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, SIU, ordnar för nyanlända en datorkurs varje onsdag. En del är bra på datorer. Andra nybörjare. Idén är att man hjälper varann, berättar Amil Sarsour, ordförande i SIU.

Det kraftigt ökade flyktingströmmen till Sverige under hösten innebär stora påfrestningar på samhället, men den visar också att det finns vilja att hjälpa till på många håll. Det är inte bara i de etablerade hjälporganisationerna som Röda korset och Rädda barnen, som folk engagerar sig för att hjälpa nyanlända flyktingar. Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, SIU, ordnar för nyanlända en datorkurs.

– Jag kan använda datorer, men inte på svenska. Det är viktigt att lära sig, säger Dina Abdullah från Syrien som är en av de som är på kursen.

Det är 8 personer som samlas varje onsdag, sedan början av september. En del har fått uppehållstillstånd, andra ännu inte. En del kan bra svenska, andra inte. En del är bra på datorer. Andra nybörjare. Idén är att man hjälper varann, berättar Amil Sarsour, ordförande i SIU.
– Det finns många volontärer som vill ställa upp och hjälpa till. Engagemanget har ökat, men det som begränsar är lokalen. Invandrarföreningarna har resurser som borde utnyttjas mer, tycker Sarsour

– Vi önskar att vi får mer möjlighet att bidra, speciellt till nyanlända, säger han


Comments are closed.