Etablering av nyanlända på landsbygden

– De flesta nyanlända som kommer är väldigt kompetenta och har en otrolig kapacitet. Vi måste börja se alla människor som resurser och möjlighet, sade Amil Sarsour, ordförande i samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, SIU, när han inledde tisdagens konferens.

unt nykomna


P4 Uppland gjorde en intervju med projektledare Andergachew Meshesha

Lyssna 

Vill locka nyanlända till landsbygden

”Det kan vara en win-win-situation”

-P4 Uppland 20143009-
Hur man ska få nyanlända personer att vilja flytta ut på landet var temat för en konferens i Uppsala på tisdagen. En av dem som var med är Andargachew Meshesha, vice ordförande i Samabetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala och drivande i ett projekt för ordna praktik för nyanlända på landsbygden. Det kan gynna både integrationen och landsbygden menar han.


Hur kan man få nyanlända invandrare att vilja bosätta sig på landsbygden där det som bäst behövs nya invånare? Det var frågan under en nationell konferens i Uppsala på tisdagen.

Det var SIU:s styrelse som hade tagit initiativ till konferensen som lockade deltagare från hela landet och var den första i sitt slag. Föreläsarna och deltagarna verkade rörande överens om att integration sker i två riktningar mellan samhället och dem som kommer hit och att landsbygden måste göras mer attraktiv för de nyanlända att slå sig ned på.

Mer: UNT

untVälkomna till en inspirerande dag om etablering av nyanlända på landsbygden

Konferensen riktar sig främst till dig som i någon form arbetar med integration av utrikesfödda påNamnlös mindre orter. Vår förhoppning är att ni som deltar ska fördjupa era kunskaper i ämnet och skapa rätt förutsättningar för nyanlända där ni verkar. Vi hoppas också att ni hjälper oss att sprida informationen och de goda exemplen vidare i era respektive hemkommuner.

Konferensprogram, plats och datum

Annons för konferens på Länsstyrelsen Uppsala Län

Comments are closed.