firandet av den stora muslimska högtiden eid al-fitr 2013

24UNT var på plats för att ta del av den efterlängtade högtiden eid-al-fitr, som avslutar fastemånaden ramadan.

Se eid-firandet i Uppsala

[flash_video 19 /]

Video nyhet är från 24 UNT live TV

http://www.unt.se/24unt/?clip=2541727http://www.unt.se/uppsala/se-eid-firandet-i-uppsala-2542729.aspx

Nu är fastan slut

Lördagen är det den tredje dagen av eid-al-fitr, den stora festen efter ramadan. Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, SIU, bjöd in till fest för att fira att fastemånaden är över.


Zuhair Ammya t.h, Ramadan fest i Uppsala

Foto: Michaela Hasanovic

 Varje år träffas medlemmarna i SIU flera gånger för att prata om integration och religion. Människor med olika religioner och nationaliteter samlas och ofta blir det vid olika religiösa högtider som jul eller påsk.

I dag har ett 40-tal människor samlats i Uppsala Industriminnesförenings lokaler för att fira eid-al-fitr, den stora festen som pågår i tre dagar efter fastemånaden ramadan. – Ramadan är slut och självklart är man glad. Jag har ingen släkt här i Sverige så därför firar jag med mina vänner som är här, säger Amil Sarsour, ordförande i SIU.

Under en lång stund får sedan alla i lokalen berätta om hur just de vanligtvis firar eid-al-fitr. De flesta nämner att de brukar köpa nya kläder, ge presenter till barnen och sådana som har det svårt, besöka offentliga firanden, hälsa på släktingar och framför allt äta riktigt god mat. Många i lokalen har just sin nationalitets folkdräkt på sig och det är en salig blandning mellan iranska, palestinska och somaliska. – Alla känner varandra och det är en väldigt bra stämning. Och så äter vi speciell mat och helt enkelt firar, säger Mariam Shahin.

I föreningen ingår också fadderskap. Svenska familjer erbjuder sig att vara faddrar åt personer som nyligen kommit hit från utlandet för att hjälpa till med allt från hur man betalar bussbiljett till hur man firar svenska traditioner. Ellen Åberg är fadder åt Javid Sina som är född i Afghanistan men uppväxt i Iran. I dag firar Ellen Åberg sin allra första eid. – Det är jättetrevligt och det finns en enorm gästvänlighet, säger Ellen Åberg.

Alla föreningens medlemmar sluter upp under en religions högtid för att stärka integrationen och sammanhållningen.

Av: Nicklas Kihlberg nicklas.kihlberg@unt.se
******************************************************************************************************************************************************************

Comments are closed.