I dag sänder Studentradion sin sista sändning i tradionell radio, och går över till enbart digitala sändningar. Det gör också att hela närradion i Uppsala tystnar vid årsskiftet.
Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala (SIU) drabbas, deras ordförande Amil Sarsour är besviken.
– Jag är väldigt ledsen, det är den sämsta julklappen vi hade kunnat ge till våra medlemmar. Men vi har gjort en kalkyl och vi kommer inte att kunna klara av kostnaderna, säger ordförande Amil Sarsour. SIU kommer att fortsätta sina sändningar via Facebook och sin hemsida.
– Vi kommer att fortsätta för vi tror att det är väldigt viktigt. Men utmaningen för oss nu blir att få våra lyssnare att fortsätta lyssna även digitalt, säger Amil Sarsour. Studentradion i Uppsala gör i dag sin sista sändning på FM-bandet 98,9, efter att ha sänt radio till Uppsalas studenter sedan 1984. Sändningarna fortsätter istället på webben. Radions medlemmar tog beslutet för drygt två år sedan efter att man sett att kostnaderna för FM-bandet ökat, samtidigt som lyssnarna på FM-sändningarna blev färre.
– Det känns som att det verkligen är tid för att genomföra den här förändringen och det känns skönt att det händer, säger stationschefen Oscar Tranberg. Enligt Studentradion lyssnar studenterna numera mer via radions hemsida eller olika streamingtjänster. Kostnaderna för att sända på FM-bandet är en del av beslutet, men det var inte det som vägde över, understryker Oscar Tranberg. – Jag vill verkligen trycka på att det handlar om att vi behöver göra detta för våra lyssnares skull.
När Studentradion lämnar FM-bandet innebär det att de andra föreningarna och organisationerna som sänder närradio i Uppsala inte klarar av att bära kostnaderna för att hålla sändningarna igång.