SKOLA FÖR ALLA I KORTHET

Röst: Jason Chen/Radio SIU kinesiska redaktion


 

Skola för Alla!

Ett projekt för ökad integration och minskad utanförskap.

Projektet ämnar samla de individuella insatserna för att under en viss tid sammanföra elever, nyanlända och deras skolkamrater i vanliga klasser, och att skapa goda och pågående relationer i skolan och samhället. Vi vill på ett konkret sätt hjälpa till att skapa en integrationsprocess i skolan. Liksom vårt tidigare lyckade fadderprojekt, bygger detta projektet på att en svensk elev faddrar en nyanalända elev i skolan. Och vi hoppas att även deras familjer tar del av projektet utanför skoltid. Projektet bygger på att jobba med viktiga frågor rörande integration; utanförskap, skolan och elverenas framtid, exempelsvis; 1. Vad innebär integration i skolan och i samhället, för eleverna? 2. Vad bedömer eleverna som betydelsefullt för en bra framtid i Sverige? Svaren och arbetsmetoden på dessa frågor finns i syftet och aktiviteter i projektet. Vi syftar till att hjälpa nyanlända elever få en chans att göra bra ifrån sig i skolan och i det nya samhället. Och för att i helhet skapa en större gemenskap bland elever byggd på förståelse och respekt för varandra. På SIU är vi väldigt måna om att jobba för att förebygga mobbning, kränkning och diskriminering mellan nyanlända elever och deras skolkamrater.


20170518

Skola för allas gäst var  en student från Turkiet


Skola för alla i UNT


De första två bilder är för en del av deltagarna bl.a. Amanda och Louisa som varit på Läxhjälp på skolor och de har fått en diplom som en tack för deras goda insatseter

Jag vill informera Er två saker

1- Vi försätter träffas på torsdagar under fastemånad Ramadan och under sommar. Alla är välkomna

2- Imorgon lördag firar SIU sin 30 årsdagen på Engelska parken. Vi kommer och ha en tält på 9 m lång

Det blir också kulturkarneval i Uppsala

Ha en trevlig helg

Amil Sarsour

2014-2015 redovisningsrapport


2016 november

Vill ni prova på skridskoåkning?

Under höstlovet v. 44 håller Uppsala Young Hockey Club prova på aktiviteter med instruktör där ni har möjlighet att prova på skridskor, kälkåkning samt ishockey.  Aktiviteten hålls i Valsätra ishall (Valsätra Idrottsplats).

  • 31 okt 11:00 – 14:00 Allmänhetens åkning-Ej klubbor Prova På – Skridskoåkning
  • 31 okt 14:00 – 17:00 Allmänhetens åkning – Klubbor
  • 1 nov 11:00 – 14:00 Allmänhetens åkning – Klubbor Prova På -Ishockey
  • 1 nov 14:00 – 17:00 Allmänhetens åkning-Ej klubbor
  • 2 nov 11:00 – 14:00 Allmänhetens åkning-Ej klubbor Prova På – Skridskoåkning
  • 2 nov 14:00 – 17:00 Allmänhetens åkning – Klubbor
  • 3 nov 11:00 – 14:00 Allmänhetens åkning – Klubbor Prova På -Ishockey
  • 3 nov 14:00 – 17:00 Allmänhetens åkning-Ej klubbor
  • 4 nov 11:00 – 14:00 Allmänhetens åkning-Ej klubbor Prova På Sitskate(kälkåkning)
  • 4 nov 14:00 – 17:00 Allmänhetens åkning – Klubbor
SFAUppsala Young Hockey Club

Är du intresserad?  Maila oss ditt namn och tel. nr. på: projekt@siuppsala.se

                             Varmt välkommen!

 

 


Möte med Stenhagen skolan A lag lärare och Projekt

“Skola för Allla” Virginia och Melina 20 sep. 2016.


20160823 SKOLA FÖR ALLA

Valsätra skola

Möte; tisdagen den 23 augusti med personal i Valsätra skola; arbetsgrupp A, och arbetsgrupp B.
Presentation Av Hanna, Salem och Virginia.

Skola För Alla Delrapport

2014-2015 redovisningsrapport


20160429 PROJEKT SKOLA FÖR ALLA

Lundlleska skolan reste till Riksdagen och Europa huset 29 april.
Fyra riksdagledamöte hade välkommant ca 70 elever och lärare från Lundlleska skolan
 Ulrika Karlsson (M), Niclas Malmberg  (Mp), Emma Wallrup (V) och  Solveig Zander (C)

Skola för Alla och våra student partners Study Buddy ger studiehjälp på Lundellska skolan. Vecka 46


 Vänster partiledare Jonas Sjöstedt har besökt SIU
20151119

Samarbetsorganisationen för invandrare (SIU) en paraplyorganisation för invandrarorganisationer i Uppsala trakten. SIU bedriver en rad projekt, bl.a extra stöd i skolan för ensamkommande barn.

Projektet ämnar samla de individuella insatserna för att under en viss tid sammanföra elever, nyanlända och deras skolkamrater i vanliga klasser, skapa goda och pågående relationer i skolan och samhället.


Vänster partiledare besöker projekt ” Skola för Alla” på Lundelska skolan


Elever från Gottsunda skolan träna gå med skridskor med Uppsala Young Hockey Club


Skola för Alla och våra student partners Study Buddy ger studiehjälp på Lundellska skolan. Vecka 46


Lundellska skolan Onsdag den 7 okt har genomfört tvärklassdiskussionen med två sprintklasser (sp13a+sp13b) samt en naturkunskapsklass (E14b)


 Dima Sarsour projektledare för ”Skola för Alla” har varit med Uppsala Universitet som reflektor för seminarium ” Nyanlända elever- ett bristfälligt kunskapsområde 7 oktober 2015.


  Naturhistoriska muséet

Alla elever var glada för att en del av Uppsalas politiker var med under resan till Naturhistoriska muséet 28 maj 2015.

Det var 134 elever och 13 lärare som var med. Målet var integration mellan elever.

Vi på SIU, “ Skola För Alla” och Lundellskaskolans lärare tackar Stefan Hanna, Marta Obmainsk, Rahima Ortac och Linda Eskilssonunt logo I en utredning av ensamkommande ungdomars situation gjord på uppdrag av socialnämnden i Uppsala framgår det att de frivilligorganisationer som arbetar med ensamkommande flyktingbarn är oroliga över att skolan i dag förstärker segregationen, i stället för att hjälpa ungdomarna att komma in i samhället. ­– Deras klassrum är ofta längre bort från alla andras, de har ett tufft schema som gör att de inte har tid eller möjlighet att träffa andra elever och många bor väldigt långt bort såsom Älvkarleby, vilket gör att de inte hinner hitta de sociala sammanhangen före eller efter skolan heller, säger Dima Sarsour vid Samarbetsorganisationen för unt dimainvandrarföreningar i Uppsala (Siu). Hon poängterar att föreningarna förstår att det inte är ett medvetet drag av skolorna, men att personalen behöver planera för sammanhang där de nyanlända barnen och övriga elever kan mötas under naturliga former. Siu driver ett projekt för just detta, därför att idag faller det lätt på den enskilde läraren då Uppsala kommun inte har någon handlingsplan eller några riktlinjer för hur ensamkommande barn ska integreras. – Nej det finns ingen sådan, däremot finns en plan för hur de ska tas emot från det första ankomstbesöket tills de går vidare till ett nationellt program, säger gymnasiechefen Kajsa Wejry

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT LÄSA HELA NYHET —->


Lundellska skolan har anordnat ett kulturmöte i tisdags 5  maj 2015. Två sprint klasser och en ordinarie klass har möts och sett på en kort film och sedan var en trevlig diskussion. Sara  Hallbergson och Carola Sandin som ordnade detta möte


Skola för Alla ordnar en skolresa till Färnebofjärden 14 november 2014

Två klasser – en för nyanlända elever- från Stenhagen skola åket till Gröna Kunskapscentrum i den national parken Färnrbofjärden Det är en ny typ av integration. Eleverna har under resa övat matematik, och tränat s att tillsamman åka skidor, att elda i naturen, att laga snabb mat i naturen och få kunskap om naturen i Sverige.


Skola för alla firar midsommar på Hammarskog herrgård


 


 

Skola För Alla Sommarläger

SIU med Friluftsfrämjandet för SPRINT elever i projektet Skola För Alla.sfa sommarläger2 Eftersom alla inte har sommarjobb och eftersom läger under sommaren är bland det roligaste man kan ha för sig, så håller vi i ett sommarläger mellan 23-25 juni. Vi kommer att ha bland annat gå på skattjakt för äldre ungdomar, paddla kanot och vandra i grotta!

Tider är: 23 – 25 juni 2014. 9:30 – 15:30. 
Platser: Sunnerstastugan & Gillberga Gyt (Vid Gillberga, sydväst om Hallstavik)  

Samling: gemensam avfärd från centralstation. Vi åker med egen buss och kommer tillbaka tillsammans.

Vi kommer att ha med oss ungdomsmentorer från SIU. Positiva förebilder! 

Toppen sommar önskar Skola För Alla! Dima Projektkoordinator Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala- (SIU) Centrum för Integration och Mångfald www.siuppsala.se


20140619_17090120140619_170840

Skola för Alla; Ett samtal möte på torsdag den 19 juni 2014 med Stenhagens rektor Alper Yilmaz  och enhetschef Gunnar Berggren


 Uppsala Kommun – Vård & Bildning, Sommarjobb

Sammanställt av SIU för integrationsprojekt ”Skola För Alla!” Gällande sommarjobb för SPRINT: HÄR KAN NI LÄSA MER OM ”Sommar jobb för ungdommar”


Möte med lundelskaskolans personal 8 april 2014


Torsdag den 27 mars Möte med elevkår i Lundelskaskola.


Första mötet med Sprint, Lundellska skolan. 4 mars, 2014.

Vi fick ett otroligt varmt välkomnande av både lärare och elever på Lundellska skolan. Det blev en mycket lyckad träff med många intressanta frågor och diskussioner! Vi ser fram emot ett mycket fint samarbete med Lundellska skolan.


Möte med Lundellska skola tisdag 25 februari 2014 i Lundellska skolan. Mötet handlar om samarbete mellan SIU och skolan angående projekt ” Skola för Alla”.Från Höger; Amil Sarsour, Karin Andersson, Paulina Eriksson, rektor Rolf Viberg, Pernilla Carlsson, Axel Johansson ( ordförande elevkåren) och Kristina Axel.


Studentträff, 13 februari 2014 på Rosendalsgymnasiet.

Temat för dan var mat och kultur!

En gång i veckan träffas vi på skolan för att snacka och diskutera olika ämnen och vi fikar. Denna gång ville några elever från Sprint visa oss afghanska köket. De lagade en jätte god rätt till oss. Vi tog med oss en vegetarisk rätt (falafelrullar).


 

Rosendalsgymnasiets elever på sitt första besök hos Arbetsförmedlingen!

25 februari 2014, seminarium på Arbetsförmedlingen.

Som del i projektet är att särskilt Sprint elever får komma i kontakt med viktiga svenska institutioner på positivt sätt, som exempelvis Arbetsförmedlingen. Vi fick massa tips och råd om hur man blir proffsig sommarjobbssökare! Tack Arbetsförmedlingen för denna möjlighet. [Gallery not found]


Skola för alla, möte med läraren och ledning Rosendal gymansiet 5 februari [Gallery not found]   Skola för alla Elevermöte och grupp diskution 28 januari [Gallery not found]