Tuff situation för ensamkommande

INTEGRATION Uppskattningsvis 900 ensamkommande ungdomar finns i dag i Uppsala län. Under sommaren genomförs aktiviteter för att stödja dem i deras tillvaro. ”Det är tyvärr en verklighet att många är hemlösa”, säger projektledaren Salem Sarsour.

Det treåriga projektet ”Sträck ut din hand mot min hand” är ett samarbete mellan Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar (SIU) och Rädda barnen.

I sommar har de (i samarbete med Salsal-föreningen i Uppsala) hunnit med en rad med aktiviteter som kubb, volleyboll, grillkvällar, nationaldags- och midsommarfirande för de runt 900 ensamkommande ungdomar i åldern 16 till 21 år som finns i Uppsala län. Runt 300 har hittills deltagit.

– Vi vill ge de ensamkommande verktyg att komma in i samhället, men även hjälp om de får avslag från Migrationsverket så att de kan förbereda sig för hur de ska agera när de kommer tillbaka till sina hemländer, säger projektledaren Salem Sarsour som har varit med sedan projektet startade i september förra året.

Under lördagen var det sång och dans vid Celsiustorget intill S:t Per Gallerian i centrala Uppsala.

– Skolorna är stängda på sommaren, och många har ingenstans att ta vägen. Vi vet att Stora Torget har varit en samlingsplats för många ensamkommande i Uppsala. Vi vill få bort dem därifrån, fortsätter Sarsour.

Resten av nyheten läser ni HÄR